Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2013 10:50 - Защо е важно да свалим бързо правителството на Орешарски
Автор: svilen75 Категория: Забавление   
Прочетен: 1304 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По принцип не вярвам и се отнасям с насмешка  на всевъзможни теории на конспирацията.

Преди време, само два дена след избора на Пеевски за шеф на ДАНС, се бяхме събрали група приятели и се чудехме дали новата Тройна коалиция са достигнали нови висоти в политическата наглост или сами се стремят към падане на правителството. Защото във всяка нормална държава един такъв избор би бил политическо харакири.

Един от приятелите тогава каза: БСП и правителството на Орешарски имат две цели: план минимум – да изкарат до есента и да изтеглят милиарден заем. По-широката им програма предвиждала да издрапат една година на власт и да рестартират Белене.

Тогава всичко това ми изглеждаше като измислена теория на конспирацията. Та нали референдума за Белене беше минал само преди няколко месеца. Но, хайде, това бих могъл да го допусна, Белене е любимо на социалистите. Какво, обаче, да кажа за заема от един милиард? Колкото и зле да живее народа, то държавата поне в макроикономически план стои добре. Даже много добре на фона на Гърция, Кипър, Испания и ред други страни.

Нямам представа дали този приятел беше стигнал до тези изводи по логически път чисто и просто защото е интелигентен и мислещ човек, или някой му беше казал тази информация. Но само месец и половина по-късно действителността изглежда още по-ужасяваща от неговите прогнози.

Само ветото на Президента (все още) пречи въпросния едномилиарден заем да бъде факт. Не просто факт, а една много голяма част от актуализирания бюджет да бъде вкаран в перо „непредвидени разходи”. Т.е. правителството може да прави с тези пари каквото си иска. Например да се разплаща с бизнеса, което само по себе си е добра инициатива. Но някой може ли да гарантира, че разплащането с бизнеса няма да бъде избирателно? Едва ли, при положение, че липсват гаранции.

Факт са и няколко изказвания на Орешарски и политици от БСП, подсказващи, че правителството се готви за рестарт на проекта Белене. На този фронт тепърва ще става горещо през студените месеци. Вместо с либерализация на пазара на електроенергия ДКЕВР отговори на високите сметки за ток с намаление с някакви си мижави 5%. Което домакинствата с все по-намаляващи доходи няма да усетят по никакъв начин. Каква по-добра среда за изваждане на проекта Белене на масата?

И всичко това подкрепено с медийна кампания за очерняне на протестите на фона на правителство, което „се грижи” за най-бедните (със заеми).

 Някой ще каже: „Какво от това. Заеми, заеми, ама увеличиха майчинските и пенсиите” (с мизерни 5-50 лв). Историята, обаче, казва друго.

След 45 годишна окупация комунистическия режим ни остави милиарди дългове и неконкурентна икономика.

Правителството на Луканов почти докара страната до национална икономическа катастрофа.

Правителството на Виденов се „справи” с тази задача далеч „по-успешно”.

Правителството на Станишев си изкара мандата само поради добрата конюнктура на световния пазар и строителния бум. От който, м/у другото, се възползваха приближени на същото това правителство за сметка на българската природа.

Защо да очакваме друго от поредното продажно-червено правителство, освен поредната национална катастрофа.

 
Това биха били просто някакви безпочвени съмнения на човек, повярвал в теориите на конспирацията. Ако не бяха действията на самото правителство.

На всички е ясно, че хоризонта на това правителство е максимум една година. Не само според анализатори, а и според индикации в изказвания на хора от средите на управляващите партии.

Самата програма на правителството е направена с краткосрочна визия – половината от целите и задачите са неотложни за което и да било правителство (като защитата на най-бедните слоеве на населението), другата половина са популистки обещания без ясна визия как ще бъдат изпълнени. В програмата липсват заявки за каквито и да било реформи, липсват мерки за каквото и да било стимулиране на икономиката. Очевидно е, дори на самото правителство, че комфорт чрез външни заеми за социални плащания може да се купи максимум за една зима. Не повече.

И тук идва отговора на въпроса защо беше променен закона за ДАНС, защо беше избран Пеевски за негов шеф и защо са всичките тези бързи смени на областни управители и шефове на всякакви агенции и дирекции.  Отговора е много лесен – бързат. Бързат да сложат техни хора. Нищо, че са компрометирани имена, важното е да са свои, верни и проверени хора.

Мотото на това правителство е „След нас и потоп”. Те не просто няма да предпазят страната от национална катастрофа, а нарочно ще ни докарат до икономически и обществен крах. Много добре знаят, че ще последва още по-жестока политическа криза, трудно ще бъде избрани парламент, ново правителство. А дори и най-съвестното служебно правителство (което се очертава да управлява дълго) е с наполовина вързани ръце.

От цялата работа печелят сегашните управляващи. За какво им е след година правителство, при положение, че са прокарали най-важните (за тях) проекти, а половината държава е в техни ръце чрез поставените си подставени хора на по-ниските етажи на властта. Ще оставят делото по спасяване на страната в чужди ръце, а те ще си живеят охотно от комисионни.

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 239896
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930