Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2012 20:51 - Боже, слез и си прибери вересиите.
Автор: svilen75 Категория: Забавление   
Прочетен: 2633 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 15.10.2012 21:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За остъклените тераси на затвора, наречен "Българска действителност"

Днес попаднах на една много "интересна" статийка в блог.бг-то. Някакъв си човечец мрънка срещу законодателна инициатива за инспектиране на едно масово явление в България. А именно - повсеместното и безразборно остъкляване на терасите в България. За капак дава много "добър" пример с неговата "прекрасна" остъклена терасчица. Примера е още по-фрапантен, защото от снимките се вижда най-"хард" вариант на "баш-майсторско" остъклаване - като се прави допълнително еркерче на остъкляването извън обема на терасата.

http://kushel.blog.bg/drugi/2012/10/15/ai-sa-mi-syborili-terasite-ai-sym-im-syboril-pravitelstvoto.1009701


Специално за незапознатите ще споделя, че си има законов ред за остъкляване - правиш си проект, одобрява се от общината и остъкляваш. Когато става въпрос за обект (апартамент) в многофамилна жилищна сграда, то е най-добре това да стане с проект за цялата сграда и това остъкляване да се извърши заедно с цялостно саниране. Но явно българския народ не е дорасъл за една идея, съвсем нормална за "белите" държави. В които "бели държави" се дивим как всичко е прекрасно и подредено. А в България какво? Шаренийка до шия - всевъзможни остъклявания и топлоизолации във всякакви цветове на дъгата. Но не на отделни блокове, а по няколко цвята на един и същи блок. Тук розовичко, там - пембяничко, на трето място жълтичко, на четвърто - оригиналната олющена боя, на пето -все едно собственика е вземал мостра за цвят директно от тоалетната ... 
Но не става въпрос само за естетическата страна на въпроса. Има много голяма вероятност да ви върнат проекта от общината без одобрение (ако архитекта не е бил читав и не ви е предупредил). Защото в ЗУТ (Закон за устройство на територията) си има ограничителни линии на застрояване, от които всяка тераса и еркер могат да излизат на определени разстояния. Примерно, в масовия случай - за странична регулация е 90 см за тераси ... Само, че когато тази тераса се остъкли, то тя вече не е тераса, а се третира като еркер. А разстоянието за еркери е 30 см ... И т.н., и т.н.

Всъщност тази статия отразява три от най-лошите черти на българския манталитет:
1. За българина неговия дом е неговата крепост. Само, че в доста изкривен вариант на тази поговорка. Т.е. - за него е важно в неговата къща да е като в палат, а какво става отвън - не е негова грижа. 
2. Българина много обича да има закони. Но за другите. И псува, когато другите не спазват законите. Но никак не обича той самия да спазва тези закони. И псува, когато го карат да се съобразява с тях. На българина все някой друг му е виновен. Дори за глупостите, които той самия прави.
3. Българина е специалист по всичко. Той разбира от политика, разбира от управление на държавата, разбира от футбол, разбира от остъклени тераси ... А, да, да не забравим - той винаги има вкус ... Каквото и да означава това (в най-честия случай - чалгата е върха на музикалното изкуство, мутробарока е най-модерния стил, а черното е евъргрийн).


Знаейки по принцип как се отразяват на цялостната архитектурата на една сграда тераси като показаната на снимките от автора на гореспоменатата статия, го помолих все пак да покаже снимка и отвън на тези "неземни красоти".
Отговора, който получих направо ме втрещи: "И отвън и отвътре е красиво. Аз съм от зодия Дева, т.е. човек с вкус." ...
Това е, човека бил зодия Дева, това му гарантира добър вкус, точка ...Сега се чудя да се смея ли, да плача ли??? Или направо да се моля:  "Боже, слез и си прибери вересиите" ...



Гласувай:
3



1. анонимен - Тъпако сливенски, в тоя блог всички ...
15.10.2012 21:15
Тъпако сливенски, в тоя блог всички тераси са еднакви, а тая има покрив, защото е на последния етаж. И ти ли си от тия путешници, дето ще трупа рейтинг на чужд гръб. Жалка работа. Не можеш да слагаш линкове към твоя блог като коментар, затова ще го изтрия.
цитирай
2. svilen75 - Пич, първо за обидите - не смятам да ...
15.10.2012 21:47
Пич, първо за обидите - не смятам да падам до твоето ниво и да ти отвръщам. Само ще кажа: Като си толкова отворен, я ела да ми ги кажеш очи в очи ;)

И още едно уточнение: Грешно си разбрал, не съм от Сливен. Казвам се Свилен. Отдавам това на яростта, която ти замъглява очите (и очевидно преценката). Успокой се, приятелю, не е добре да се нервираш. Вдииишай дълбоко. Издиишай. Не, не така, по дълбоко. Вдиишай ... А така, браво ;)

За тераската: Може и да е на последния етаж. Но ясно се вижда от снимките, че отгоре има малка козирка. И защо се притесняваш да пуснеш снимка и отвън??? Дори да не е изкарано остъклението извън обема на терасата, то тя пак си остава грозна ... И също толкова незаконна.

А за линка в коментара: При положение, че си сложил модерация на коментарите, то той беше по-скоро съобщение до теб. Дали ще го пусна на лични или като коментар, който ще изтриеш, все тая. За разлика от теб, аз нямам какво да крия, от какво да се притеснявам - мога да отговоря на всеки олигофрен подобаващо. Така, че всеки може да пише коментари каквито си иска, дори и ти.

И последно: Не трупам рейтинг на чужд гръб. Все ми е тая за рейтинга. Последното ми желание е да си меря ... рейтинга ;) Чисто и просто твоя пост е добра причина да напиша нещо по една тема, която ме вълнува отдавна - безразборното частично "саниране" и грозните блокове в България.
цитирай
3. анонимен - Прав си!Обаче постинга ти няма да се ...
15.10.2012 23:23
Прав си!Обаче постинга ти няма да се качи на първа,нали знаеш!Какво искаш да промениш в хора,които никога не са стъпвали навън и не знаят за какво става на въпрос.Време е циганията по остъкляването и простирането на дрехи да се регламентира с глоби.
цитирай
4. svilen75 - О, все ми е тая дали постинга ми ще е на ...
16.10.2012 00:28
О, все ми е тая дали постинга ми ще е на първа ... Ако исках постинг на първа щях да пиша по пет "сензации", провокации и скандали на ден.
В момента се готвят промени в ЗУТ. За съжаление не такива, каквито очакваха бранша и обществото. Най-голямата простотия е готвеното узаконяване на незаконни строежи, строени до 2001-ва година. Смятам да напиша пост за това, щом промените станат факт.
Но не е проблема само в законодателите. Проблема е в начина на мислене, в манталитета на народа. Именно затова написах тази статия. Статията на Кушела е само катализатора.
цитирай
5. svilen75 - http://www. dnes. bg/razkarti...
16.10.2012 16:01
http://www.dnes.bg/razkarti/2012/10/16/energiinata-efektivnost-ne-poznata-teritoriia.170653
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 240008
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930