Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2012 05:11 - Още една-две теории на конспирацията относно атентата в Бургас
Автор: svilen75 Категория: Забавление   
Прочетен: 2310 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В началото искам да направя две уточнения:

Първо – не съм любител на теориите на конспирациите. Или поне така си мислех до сега. Но някои въпроси относно атентата в Бургас не ми дават мира последните няколко дена.

И второ, по важното – смятам, че този атентат е една голяма трагедия за жертвите, пострадалите и техните семейства. Трагедия за България и за Израел. И ще има много големи негативни последици за страната ни, независимо каква е истината, дали тя някога ще излезе наяве, а също така и дали има нещо вярно в моите предположения.

 

Нека първо да направя един малък анализ на „стандартните” теории на конспирацията.

Естествено, първата и най-разпространена теория е подобна на тази при атентатите на 11.11.2001 в Ню Йорк – че САЩ и Израел сами са подготвили, организирали и извършили всички атентати, за да оправдаят бъдещи военни действия срещу страни, които те смятат за врагове или пък имат претенции към богатствата на териториите им. Тази „теория на конспирацията” е любима на много хора – като се започне от най-обикновените любители на тези теории та се стигне до абсолютни хаховци-сектанти. САЩ и Израел са им любимите врагове, а Иран и в последно време Сирия им станаха любими мъченици. Доказателството, според тях, са обвиненията на Нетаняху, че Иран стои зад атентата в Бургас, при това забележете – само два часа след самите атентати. Не бих казал, че това е най-нормалната, но е най-очакваната реакция от един премиер-популист, който е обявил Иран за свой враг. Но има един малък пропуск в тази теория – атентата в Бургас е твърде малък. Моля да ме извинят всички потърпевши от този зерски акт. Но никой не може да отрече, че този атентат е твърде нищожен и недостатъчен, за да бъде повод за военни действия на Израел срещу Иран. Ако искаха да имат повод, израелското правителство би организирало много по-мащабен атентат, при това на тяхна територия, защото това би се сметнало като директно нападение. А и както се вижда позицията на САЩ е значително по-балансирана, въобще и дума не може да става за преки обвинения към Иран, които биха дали почва за твърдения, че САЩ замислят в скоро време офанзива и само си търсят причина за ново нападение над страна от Близкия Изток. А и в самия Израел не липсват мнения и настроения към една по-внимателна оценка от тази, изразена от Нетаняху.

Друга „теория на конспирацията” е, че атентата е насочен срещу българската туристическа индустрия. След размириците в Египет и кризата в Гърция логично нашата страна се смята за една от атрактивните туристически дестинации. В тази теория има повече логика от първата. Но отново издиша – нашия туризъм е от особена важност за страната ни, но далеч не е кой знае какъв фактор в световната туристическа индустрия.  Освен това в последните години може и да се наблюдава ръст на израелските туристи, но други националности преобладават по нашето Черноморие и зимни курорти. И не е логично да се атакуват точно израелски туристи, при това на летището, а не по плажовете и хотелите.

Има и други теории – че атентата е насочен към правителството с цел дестабилизиране на обстановката, че е дело точно на правителството с цел да се оправдае все по-силно полицейско присъствие, че е насочен срещу влизането на България в Шенген ... правителството е толкова некадърно, че едва ли може да скалъпи един терористичен акт, да не говорим, че това би било самоубийствено за него. Едва се крепи от множеството скандали, та някой да има нужда чак от терористични актове, че да има повод да го свали по тази причина. А в Шенген и без това не ни пускат, могат да си намерят хиляди други причини ... Така, че не смятам повече да коментирам тези теорийки.

 

Остава най-вероятната теория за атентата, която е и официалната – той е дело на ислямистки групировки и е насочен към мирни израелски граждани.

Но въпреки това, както споменах, няколко въпроса не ми дават мира последните дни и часове. И те са:

  1. Кой е атентатора и дали наистина е официално посочения.
  2. Кой (коя организация) стои зад атентата – българска или чужда, малка фракция или голяма радикална ислямистка групировка.
  3. Защо точно България е избрана за този атентат.

 

Нека започна с атентатора. Въпросите ми са породени не точно от личността на човека, посочен официално за атентатор, а начина на неговото огласяване. Едва ли има друг случай, при който лицето на атентатора се появява по телевизиите буквално часове след атентата. Обикновено, при такива случаи, дори да е разкрит прекия извършител, всяка информация се крие от обществеността, за да може да се разплете цялата мрежа по организацията на атентата, а оттам и съществуващите клетки. А всяка информация, че властите разполагат с дадена информация, само кара замесените лица да се покрият по-дълбоко. Странно е поведението да се обяви, че се знае кой е атентатора и да се покаже лицето му без да се знае неговата самоличност. Оправданието, че се търси помощта на обществото в този случай далеч не е логично обяснение. Тук става въпрос за терористичен акт, не за обикновен престъпник, дори и опасен или от най-висок ранг. Странно е лицето да се обяви на обществеността преди да се провери за наличие на информация за самоличността му в свържани чуждестранни разузнавателни служби. А колкото и да са бързи компютрите в днешно време, колкото и да е бърз интернета и обмена на информация, няколко часа за анализ далеч не са достатъчни. Особено преди излизане на ДНК-анализа. И тук изниква логичния въпрос – дали тази информация не е дезинформация и дали това е истинския атентатор. Цветнов няколко пъти повтаря, че не би изнесъл информация, която би попречила на раследването, но нито веднъж дори не спомена, че изнесената информация е проверена и достоверна.

А ако не е, то кой е този човек? Какво прави там? Защо е с фалшива шофьорска книжка??? Аз има  едно предположение, признавам си, базирано единствено на моите разсъждения. Би ли могло този човек да е израелец. Но не турист, а агент на израелските служби, може би новобранец, командирован в България заради увеличаващия се поток от израелски туристи. И неговата задача е да ги пази, да следи за евентуални опасности и ... да посреща и изпраща групите от летището??? Това би обяснило и разваления английски, и опита му да наеме кола, и дегизировката, и външния вид ... и най-вече присъствието му в терминала за пристигащи и суетенето около автобусите ... Възможно ли е да е усетил заплаха точно в този автобус и затова да се е качил??? И в опита си да попречи на атентата да го е предизвикал точно на летището??? А информацията, че точно той е атентатора е с цел да се успокоят истинските организатори, че разследващите са на грешен път и по този начин да се притъпи тяхната бдителност??? Честно казано, ако теорията за подобна дезинформация е истина, то според мен това би било доста тъпо замислено от страна на българските и чужди агенти.

Информацията, че посочения човек е атентатора е основа за твърденията, че дори и да има българска помощ, то истинската организация на атентата е извън България. И ако аз съм прав, отново изниква страшния въпрос – кой е организирал този терористичен акт??? Малка фракция??? Някой, на когото му е писнало да чака и е искал да се ”изяви”??? Всички повтарят, че атентата е усърдно подготвян. И дори да няма българска следа, поне би трябвало да е имало наблюдение върху поведението на израелските туристи и летището в Бургас доста време. И кой е истинския атентатор и как е внесен взрива в автобуса? Логичния тговор е плашещ за нас. Защото това означава, че е много възможно в България да има елементи, членове на български или чужди клетки, на малки фракци на радикални, ислямистки групировки. И те са се подготвяли дълго и усърдно и само са чакали удобен момент ...

 

Другата ми хипотеза е коренно противоположна. Тя предполага, че атентата е дело на голяма радикална групировка (Хамас, Хизбула, Ал Кайда, а защо не и самия Иран). При тази версия е възможно посочения атентатор наистина да е действително посочения. При този вариант може да се предположи, че атентата е подготвен сравнително бързо и е възможно да няма пряка българска следа. Една голяма и опитна атентаторска мрежа има ресурса за това. Обаче тук отново изниква въпрос – защо никой досега не е поел отговорност за атентата. Та нали при всеки успешен атентат организаторите се бият в гърдите по ислямистките сайтове и телевизии??? Отговора би могъл да бъде само един – този атентат е само тренировка и прелюдия към един значително по-голям и тежък. Къде и кога??? Отговора е ясен – Лондон и олимпиадата. Ще кажете – кой е луд да прави атентат, ако подготвя друг, по-голям, нали ще привлече внимание??? А наркотрафикантите не жертват ли муле с малка пратка дрога, за да отвлекат вниманието на властите и да може по-голямата пратка да мине безпроблемно границата??? След Мюнхен и 11.11.2001 – Ню Йорк и без това мерките за охрана на подобни масови мероприятия са жестоки. Накъде повече??? А един малък атентат, малко преди подобен световен форум е идеална възможност терористите да разузнаят и да проверят как действат израелските и световните служби в бойна обстановка. И тук идва отговора на въпроса „Защо точно България”? Защото сме достатъчно далеч от Лондон, за да не буди големи съмнения, в същото време достатъчно близо (в Европа), а на всичкото отгоре сме със занижена сигурност и един такъв атентат би бил лесно изпълним ... както за съжаление се видя.

 

Каквато и да е истината, едно нещо е очевидно – следите от този атентат много трудно ще бъдат заличени. С каквато и цел да е извършен – това е един варварски акт.

 

Искам отново да отбележа, че всичко по-горе написано са свободни съчинения и не би трябвало да стават база за каквито и да било спекулации.          





Гласувай:
2



1. анонимен - ЦРУ беше
21.07.2012 06:05
Само през България е коридора на САЩ към Сирия и Иран.. на един резервоар от тук са - може би са разбрали мощните анти военни протести които наистина много хора им готвят на поредната война
цитирай
2. анонимен - НЕ НА ВОЙНАТА!!!!
21.07.2012 06:06
Ако някой все още се чуди защо им е на евреите и американците да се самовзривяват... през България е коридора за Сирия и Иран!!!!!
НЕ НА ВОЙНАТА - ВРЕМЕ Е ВЕДНЪЖ И ЗА ВИНАГИ ЯСНО ДА ГО ЗАЯВИМ И ПОКАЖЕМ!
Нашата земя не е за продан и коридори на кръстоносни походи - преди векове царе са оставали без глави за това, а сега ние понасяме такива зверства и икономически бъдещи загуби!
НЕ НА ВОЙНАТА!!!!
цитирай
3. анонимен - Всичко е толкова прозрачно и ясно. ...
21.07.2012 08:20
Всичко е толкова прозрачно и ясно.
Няма никакъв атентатор или поне не е камикадзе. Защо ли така оставам с впечатлението, че който е заложил бомбата не е искал да има жертви. Първо обаждат се в офиса на фирмата и второ ако атаката беше насочена срещу израелците, щяха да ги взривят когато се качат всичките в автобуса и нямаше да има нито един оцелял. Това ме навежда на мисълта, че организаторите са искали само да стане скандал със заложена бомба срещу израелци,но не и да има последствия. Израелците в случая са нарочно избрани , за да се замаскират истинските мотиви.
Мирише ми на местни врагове на правителството ни и сега Борисов ще е принуден да им крие насраните задници, за да не стане голям международен скандал.Това са само предположения а не твърдения. Моля не ме убивайте само защото мога даа мисля. Такива хора като мен са безценни за държавата ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 240013
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930