Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2009 16:24 - Теория за относителността на блогърския морал
Автор: svilen75 Категория: Забавление   
Прочетен: 5839 Коментари: 19 Гласове:
2

Последна промяна: 04.12.2009 16:32



Всичко е относително. Всеки има право на мнение. Както и право да го изкаже. Много дълго време имах тези максими за постулат в отношението си към другите и съответно изсиквах такова отношение и към мен. Впоследствие обаче осъзнах, че всичко е относително и точно заради това си има отправни точки и граници, които ние поставяме. И тези граници ги поставяме самите ние като общество с т.н. Обществен договор. Някои граници са уредени със законодателството, за други си има чисто и просто морал, който би трябвало да е над формалните закони. Би трябвало. Поне според мен. Би трябвало. Но уви, не  е съвсем така. Поне според мен. Не и в интренет пространството и в блоговете. Защото със свободата, която ни се дава в интернет някои хора спекулират и заблуждават другите.

Повод за този постинг е една случка, която не ми се случва за първи път. Не беше допуснат мой коментар под статия на друг блогър. Нищо особено, нищо ново, какво толкова е станало. Негово право си е, негов си е блога. Макар, че погледнато от друг ъгъл щом си излязъл в публичното пространство да изкажеш някаква позиция мисля, че е редно да търпиш критика и друго мнение, различно от твоето. Но явно други хора не са на това мнение. Аз  лично не виждам какво удовлетворение може да има някой, който налага тезите си с манипулации, но разни хора - разни идеали. Нямаше да е проблем, нямаше да си правя труда да пиша за тази случка, ако по този начин не се заблуждаваха другите. Не съм сигурен доколко голяма част от блогърите осъзнават, че с постингите си те влияят на останалите. Дори само на един човек да повлияят - това никак не е малко. Затова се питам докъде трябва да стига относителността в морала на блогърите.

За тези, които са заинтригувани от написаното по-горе ще кажа повода за този постинг - http://tpsy.blog.bg/nauka/2009/11/30/kak-e-vyzmojno-umyt-da-prodyljava-neprekysnato-da-proizvejda.445914 на http://tpsy.blog.bg/profile.php. За съжаление не си пазя коментара ми, който не беше публикуван, тогава дори за миг не си и помислих, че този "човек" може да не го допусне. Но той и не е толкова важен, колкото методите, по които този блогър действа и начина по който зомбира хората . Ето и кореспонденцията ми с него до сега:

Свилен

Това което казваш е вярно.
Изпратено: 07:25 От: tpsy
 

Когато можеш, провери моля те, ...


Когато можеш , провери моля те , Карл Густав Юнг
Кога и при какви обстоятелства , е създал своята школа.
Всеки си избира, какво да прави ако ти си избрал да се чувстваш така. Прави го
Изпратено: 07:36 От: tpsy

 

Човече, какво има да проверявам за ...

Човече, какво има да проверявам за Юнг, по-скоро ти провери. Не съм психолог (защото не съм завършил психология и не се вземам толкова насериозно, колкото други""психолози", за да тръгна да пиша из нета, още по-малко пък да се бъркам в живота на другите), но тук не става дума за психологията като философска категория, а като наука. Безспорно е влиянието на Юнг в психологията, но когато говорим за нея като наука не всички негови твърдения могат да се приемат за научни. Не се и приемат. Трябва да се прави разлика м/у наука и религия. Това, че авторитет като Юнг се е интересувал от астрология примерно не означава автоматично, че е поставил астрологията на научна основа и тя трябва да се разглежда като такава. Всъщност в този аспект нищо не е доказал. Да не говорим, че трудовете му се преиначават от хора, които спекулират с психологията, само, защото е модерна. Примери колкото искаш - най-вече в сферата на книжките за "личностно усъвършенстване", които са се нароили в последните десетилетия. А откъде пък го изби на чувства??? Както и да е, очевидно не ти се спори с аргументи, особено пред публика, щом не си публикувал коментара ми от вчера. Питам се колко ли други коментара като моя има, които не си публикувал. Но това говори само по себе си за теб. Вместо епилог ще те попитам - как се чувстваш, удовлетворен ли си? Как е човек да се чувства значим като отбягва неудобни въпроси? Както и да е, "Всеки си избира, какво да прави ако ти си избрал да се чувстваш така. Прави го". Аз само те съжалявам. Поздрави ;)
Изпратено: 12:54 От: svilen75

Re: Човече, какво има да проверявам за ...

Аз пък ти се радвам , че имаш своята гледна точка за психологията която е вярна.
Но ако започнеш да се занимаваш сериозно със научни изследвания може да откриеш нещо от рода на , че това което може да се докаже , може и да се отхвърли.
Точно защото работя с трансперсоналната психология, която не може да докаже многобройните феномени на съзнаието може само да ги назове и покаже интензивно на семинари и практически,
Точно за това не мога да споря , ти печелиш и ти го знаеш.
Аз се чувстам , щастлив и радостен с това което правя.
Искам да се замислиш дали си заслужава , да съжаляваш и да се поставяш в тази позиция на съжалението.
Изпратено: 13:34 От: tpsy

Смях, смях, смяяях ...

Добре, де, кое в крайна сметка е вярно??? Моята позиция е коренно различна от твоята. Казваш, че моята е вярна, а в същото време продължаваш да приказваш глупостите си. Последно?
"това което може да се докаже , може и да се отхвърли." ??? Или на мен ми куца логиката или при теб тя тотално липсва. Дадено твърдение или се доказва или се отхвърля, средно положение като полубременен няма.
"Точно защото работя с трансперсоналната психология, която не може да докаже многобройните феномени на съзнаието" - ами май трябва да се замислиш дали не е време да спреш да се занимаваш - като гледам логиката ти май вече започваш да придобиваш необратими изкривявания ;) :)))
Аз не се съжалявам, съжалявам такива като теб. Или всъщност не е така, излъгах, надсмивам се над такива като теб.
Честно да си призная позаинтересувах се за твоята особа и това, което практикуваш, покрай коментара ми, който ти така удобно за теб скри. Поразроеих се в нета с надеждата да открия повече информация що за психолог си, все пак като такъв се описваш в профила си. И намерих - http://woodrose.weebly.com/10501088107210891080108410801088-10431077108610881075108010771074.html. Но за съжаление не точно това, което търсих. Не открих никъде диплома за дипломиран психолог. Само едни сертификати от някаква си фондацийка (ето още малко мнения за нея от нета, но ти предполагам си запознат вече стях - http://www.psihologia.net/forum/viewtopic.php?t=1387&sid=8a8b53ea4075908b3fed1c11c049445a). Или нямаш диплома, или тези сертификати за теб са по-важни от университетската диплома. Което и от двете да е си е притеснително, не смяташ ли? Не, предполагам не смяташ така. Но дали другите са на това мнение??? Отдавна се каня да направя, я блог, я сайт за шарлатани като теб. Е, честито, придоби една от главните роли в него. Всъщност има и нещо хубаво от действията на такива като теб - това ще накара някои хора, от които зависи да се замислят за регулация на дейността на психотерапевтите и хора, които нямат нужната квалификация да бъдат подведени под отговорност, ако упражняват такава дейност :)))
Изпратено: 14:21 От: svilen75

 

  Re: Смях, смях, смяяях ... Успех в начинанието което си замислил да направиш като блог , сайт и т.н.
Толкова от мен.Изпратено: 15:30 От: tpsy

 
Дали имам право да публикувам тази кореспонденция? Вие как мислите?

Всъшност, нямаше да се занимавам с този господин, ако този казус не отваряше един друг въпрос, който ме вълнува отдавна. За психологията и псевдопсихолозите, които не само не помагат на хората, ами допълнително ги объркват със своите сектантски теорийки. В началото за мен всичко беше по-скоро забавление и "чешене на езиците", но впоследствие от развилия се разговор останах с впечатлението, че този човек не  е никакъв психолог, а само се представя за такъв, на всичкото отгоре дава консултации и развива някакви невероятни теории в унтернет пространството. Това редно ли е според вас? Тук се отваря още един въпрос - за професионализма в България и ширещото се дилетантство. Но за това и за псевдопсихолозите - в друг постинг. Очаквам вашите мнения по въпроса за морала на блогърите.


Тагове:   теория,   морал,


Гласувай:
3



1. smani - svilen75
04.12.2009 16:35
Тъкмо съм си щракнал изход и аха да затворя мозилката и гледам Свилен. Брех викам да вярвам ли на очите си??? Пак щракнах на вход та да вляза като хората, а не анонимно.
Браво първи постинг. Добър разговор сте дръпнали с ъъъ забравих как се назовава.
Е кога ще напишеш нещо в прослава на ръждясалото синьо. То сега покрай Бойко може да им поодпадне малко от ръждата. :)))))
цитирай
2. tpsy - Благодаря
04.12.2009 16:41
Свилен
цитирай
3. svilen75 - Мерси, мерси :)
04.12.2009 16:45
Ммм, коментари от любимите ми блогъри ;) :))), Мерси, мерси :)
цитирай
4. panazea - Ami nie si imame glavi na ramenete
21.12.2009 19:34
Otsqvame.A vyprosniq gospodin ne sym 4ela!
Zasto tolkova se kahyrish?Ako sami ne se nau4im da presqvame jitoto ot plqvata , koi ste ni vodi?Dokoga?
Moje da 4etem , no si ostavame pak systite tvyrdoglavzi.Nqkoi go smqtat za nedostatyk , az go mislq za dobrodetel:Da ostavame verni na sebe si.
Pozdrav!Istinata ste islezne !
цитирай
5. анонимен - :))) привет, дръвче ! хайде тук м...
17.02.2010 15:14
:))) привет , дръвче ! хайде тук малко да си полафим , искаш ли ? ;))))))))
цитирай
6. анонимен - и понеже си ми много тъпичко, да ти ...
17.02.2010 15:17
и понеже си ми много тъпичко, да ти кажа за пасажа - Добрия войник Швейк . Ха сега де. има ли таквоз животно :)))))))))))
цитирай
7. svilen75 - Анонимник, можеш ли да изложиш свои ...
17.02.2010 17:09
Анонимник, можеш ли да изложиш свои мисли, а не цитати? Или от толкова промивки на мозъка вече не можеш да мислиш?
P.S. само не мохаж да разбера какво искаш да кажеш с това "Ха сега, де"??? Какво доказа? А?
цитирай
8. анонимен - :))))))))) Ох, горката куха лей...
17.02.2010 17:24
:))))))))) Ох, горката куха лейчица .... тя знаела и думата мисъл ?!?! Браво, от неандерталец към... кроманьонец го даваш :)))
цитирай
9. svilen75 - Кой може да мисли (и по-скоро кой не ...
17.02.2010 17:43
Кой може да мисли (и по-скоро кой не може) се вижда от коментарите. Ако ще се обиждаме - отсега ти казвам - предавам се без бой, по-добър си от мен, прознавам го, явно имаш докторска степен по каруцарски псувни. Като гледам стила ти стигам до извода, че си оператор на комбайна, в кое тикийсе развяваш омазан потник?
цитирай
10. анонимен - :))) Мили кухчо, ти можеш само да ...
17.02.2010 18:46
:))) Мили кухчо, ти можеш само да предполагаш какъв стил имам , тук ти показвам това, което аз искам , чат ли си ? Да те уведомя - вървиш добре в класацията "БГ дръвче" , но нещо ми писва и ще оставя на друг ако иска да се занимава с теб :)
цитирай
11. svilen75 - Драги ми Анонимнико, пиша ти това писмо бавно ... :)
17.02.2010 19:18
Мили ми Анонимнико, толкова сладко бълваш иронични обиди, че ако беше истинска жена, а аз бях извратен щах да гушкам, гууушкааам ... докато спреш да мърдаш.
Как не съм на първо място в тази класация??? :) Който и да е на първо място ти винаги ще си втори, защото си такова дърво, че и в класация за дървари не можеш да заемеш първо място. Чудно ми е и как е взело да ти писва. За тъпаците се знае, че освен, че са тъпи са и особено упорити. Не съм видял нищо друго от теб, че да съдя по него за стила ти. А може би няма и какво друго да покажеш.
P.S. За тези, които случайно са попаднали на този постинг и се чудят що за полемика е това ще поясня: С драгия Анонимник имаме спор от един друг постинг на един друг автор. И тъй като ме обвини, че имам блог с една едничка нищо и никаква статия реши да ме обижда тук. Може би защото той е АНОНИМЕН, няма блог, няма статии ... Нещо ми се губи логиката в това човек, който е анонимен да обвинява друг, че има блог само с една статия, а след това да я използва за да лее обиди на поразия, но отдавна не се учудвам на хора като него. Хайде, остани си със здраве, драги ми Анонимнико и не се коси, лошо е за здравето, мисли позитивно ;) :))).
цитирай
12. анонимен - anonimen
12.03.2010 20:59
да,ще остана анонимен не защото ме е страх от идиотските ти коментари,а защото невежеството ти не заслужава и грам от енергията ми.
Но такива нагли и високопарни малоумници като теб заслужават да чуят истината за себе си.
Седни и се образовай малко,ако ти са останали мозъчни гънки.
Единственното удоволствие,което изпитваш е да обидиш, омърсиш с лайната си нечий друг смислен блог. Завиждаш,че ти самия нямаш какво умно да кажеш.
Жалък опит да привлечеш вниманието.
цитирай
13. анонимен - свилен тъпчото
12.03.2010 21:51
“Всеки има право на мнение. Както и право да го изкаже. “
ТВОЕТО НЕ Е МНЕНИЕ ,А ДИЯРИЯ НА УМА.
ПЪРВО СЕДНИ И ПРОЧЕТИ КАКВО Е МНЕНИЕ,КАК СЕ ИЗКАЗВА ТО, КАКВО Е ДИСКУСИЯ...
НАВСЯКЪДЕ СЪДЕТО СИ СЕ ЗАВРЯЛ В ЧУЖДИТЕ ПОСТИНГИ САМО СИ ОСРАЛ С ВОНИ
ТИ ПЪРВО НЕ УВАЖАВАШ СЕБЕ СИ, КОГАТО ПИШЕШ ЗЛОБНИ КОМЕНТАРИИ ПОД ЧУЖДИТЕ ПОСТИНГИ, НЕ УВАЖАВАШ ТРУДА НА ДРУГИТЕ,НАРИЧАШ ГИ С ОБИДНИ ИМЕНА,КРИТИКУВАШ..КОЙ ТИ Е ДАЛ ТОВА ПРАВО?
БЪРКАШ МНЕНИЕТО С ЛИЧНАТА НАПАДКА.
ЕДИН КУЛТУРЕН И ОБРАЗОВАН ЧОВЕК НЕ НАПАДА ЛИЧНО.
СЕГА ТОВА ГО ПРАВЯ УМИШЛЕНО, ДА НАРИЧАМ ТЕ ТЪПАК И ПРОСТАК...ЗА ДА ПОЧУВСТВАШ КАК СЕ ЧУВСТВАТ ДРУГИТЕ, НА КОИТО ПИШЕШ ЗЛЪЧНИТЕ СИ КОМЕНТАРИИ
цитирай
14. svilen75 - Аз поне го правя малко по-интели...
12.03.2010 23:12
Аз поне го правя малко по-интелигентно. Обиждам, когато отсреща няма човек, с когото може да се говори или поне спори с аргументи. И си много далеч от истината, че пиша само критики, може да погледнеш коментарите ми. Но не се учудвам от злостния ти коментар, защото очевидно за теб злобен коментар е всяко мнение различно от твоето. И за съжаление има много повече статии, заслужаващи критики, отколкото овации. Наистина е жалко и не ми е приятен този факт, но това е грозната истина. И не на последно място - всяко мое мнение е подписано с псевдонима ми за разлика от теб г-чо Анонимен, само този факт ме поставя едно стъпало над теб.
цитирай
15. анонимен - hahahha
13.03.2010 08:26
разсмя ме...продължавай да се самозаблуждаваш, и да видим до къде ще стигнеш
ХЕЙ МАЛОУМНИК, И КРИТИЦИТЕ ПО ПРОФЕСИЯ УЧАТ КАК ДА СТАВА ТОВА.
КОЙ ТЕ ИЗЛЪГА,ЧЕ СИ В БЛОГА ЗА ДА КРИТИКУВАШ ДРУГИТЕ.
ТИ САМ НЕ МОЖЕШ ДА СЪТВОРИШ НЕЩО, БЛОГА ТИ Е ПРАЗЕН И ОТ ЗЛОБА И ЗАВИСТ КРИТИКУВАШ ДРУГИТЕ.
КОЙ ТЕ НАЗНАЧИ ЗА КРИТИК ТУК? КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ, ОБЩА КУЛТУРА ИМАШ,ЧЕ ДА ГО ПРАВИШ.
ЗАТВОРИ СИ УСТАТА ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ..ЗАЩОТО ЕДИН ДЕН НЯКОЙ ДРУГ ЩЕ ТИ Я ЗАТВОРИ..И ТО ЗА ВИНАГИ
цитирай
16. svilen75 - Хахахааааа, може, но тоша едва ли ще ...
13.03.2010 20:11
Хахахааааа, може, но това едва ли ще си ти, не смееш да се определиш в нета, камо ли да се видим на живо. Моите публикации са коментарите ми. Дори да имаш блог с 1000 публикации, но ако са само глупости - какво от това??? За мое голямо съжаление света около нас е пълен повече с неща за критика, отколкото за овации. Но критиката всъщност е нещо хубаво - води до усъвършенстване. Ако искаш може да поспорим. С аргументи. А? Какво ще кажеш? Да те видим колко ще издържиш. Дай само тема. Можеш да си избереш от постовете, които съм критикувал. Май не ти стиска, а? Анонимен комплексар (това не е обида, фактите не са обида).
цитирай
17. ok3223 - И ТЕЛЕТО СТАНА ВОЛ...
15.03.2010 05:55
Като те чета анонимнико си спомням нещото написано от мен по друг повод. Какво си се захванал с човека анонимо, а това значи страхливо, подло, гадно, като влечуго скрито, което дебне да ухапе и отхапе нещо, и пак и отново се скрива в бърлогата. Даже му се заканваш. А не знаеш ли, че си записан и който трябва знае кой си, че си нанесн в списъка на потенциалните клиенти на службите, че анонимността тие само за баламурниците като теб. Затова си мери приказките и остави човека на мира. Защото, понеже и тн.
Прочетох няколко неща от него и намирам, че са и смислени и разумни.
цитирай
18. panazea - Здравей, Свилене!
07.04.2010 11:19
Просто забрани анонимните, щом нарушават твоята хармония! Пиши си това, което те вълнува!
На който му харесва ще идва при теб!
Не отговаряй на анонимни ,щото си е загуба на време!
Щом нямат достойнство да застанат пред теб с името си и да защитят своята позиция , ти що се хабиш?
Христос Воскресе!
Той е носил Светлината , а те са го разпнали!
цитирай
19. svilen75 - Мерси :) Не съм сложил огранич...
07.04.2010 11:54
Мерси :)
Не съм сложил ограничения в блога си, дори за анонимни, защото смятам, че щом съм излязъл в публичното пространство, ще трябва да си понеса и критика. Така, както аз критикувам другите. Така е нормално, поне според мен. И не разбирам хора, които слагат ограничения, не виждам какво могат да постигнат по този начин. А на анонимните много се дразня, но принципа си е принцип и не мога да сложа ограничения за тях. А анонимността говори за тях сама по себе си. По принцип се радвам на всяка дискусия, особено, когато е смислена и се провежда с аргументи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 238691
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031