Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2014 01:40 - Писмо от Николай Маринов до кмета на гр. Варна Иван Портних
Автор: svilen75 Категория: Регионални   
Прочетен: 1845 Коментари: 1 Гласове:
-1По принцип не публикувам чужди текстове, но това отворено писмо заслужава да бъде прочетено от повече хора. Специално от кмета на Варна - Портних и неговата администрация - два пъти:

"Уважаеми г-н Портних,
На този ден точно преди две години си играхме с топка с децата ми в Морската Градина, велосипедисти караха край нас, другаде в градината други деца рисуваха с тебешири и въртяха обръчи. И това беше новина в цялата страна! Дошли бяха полицаи да ни пазят, момчета със страховити осанки и черни дрехи спираха на входа на алеята на басейн Приморски и невярващо слушаха обясненията на полицая, но все пак обърнаха назад. Жена в жигула се разплака, блокирана вътре, и показа инвалиден пропуск за минералната вода (мина). Журналистка от Дарик ме попита защо съм там (замислих се). Гледахме с колежката и от БТВ залепена на КПП-то заповед (с печат!), и разсъждахме дали може да пише, че таксита се допускат в парка след 22 часа, при положение, че и след този късен час мястото не спира да е парк, пълен с хора, и законът принципно важи по всяко време. Това са моите спомени от прословутата блокада на колите в Морската градина на 26 юли 2012 година. Отзоваха се много граждани, в това число и аз. Излязохме и казахме, царят е гол.
Позволете ми на тази юбилейна дата да Ви задам в публичното пространство няколко въпроса.
Но първо малко привидни отклонения.
В древна Атина наказвали преносителите на лоши новини от бойното поле. Логиката била: може би врагът е бил по-силен, но кой знае пък, дали загубата не е възникнала в резултат на недостатъчното усилие от страна на бойците в Атинската армия. И така, всеки, поел задължение да защитава честта на Атина, подлежи на санкции, независимо от обстоятелствата. Tези, които плащаме за армията, наказваме за лоши резултати - да сме сигурни, че на бойното поле, армията се раздава докрай. (Затова и бегачът от Маратон бягал толкова щастлив, той носел добри новини на съгражданите си.)
Което ме връща към въпросите ми.
Днес дали други родители могат да си играят на топка с децата си в Морската Градина?
Не вие бяхте кмет на Варна през 2012: но пък сега сте. Никой не разбира, как издавате заповеди за спиране на колите в парка, но колите продължават да си вървят. Атинската гравобъскланица кога да санкционараме нашите политици е валидна и днес. Ние не сме в състояние да различим дали това в Морската се дължи на недостатъчно усилие от страна на вашата администрация или на неща извън вашия контрол.
Уверявам Ви, обаче, повечето Варненци са в сърцето си Атиняни - обществото ще положи отговорността пред вратата на Вашия офис.
Спомням си и друго от същото лято. След блокадата, се изкъпах в морето досами алеята. А няколко дни по-късно, участвах в интервю, на ската на Делфинариума, в който въпрос беше същата тази алея. Спомням си, че в паузата споменах на един от участниците, ами то това долу, по кадастър, си е Приморски Парк. Младият мъж видимо се анимира, и започна да обяснява нещо. Спомням си, че каза, "да, ама не е точно така".
Та, бих искал да Ви питам Вас: Точно как е? Когато се изкъпах в морето долу, като цяло в парк ли съм бил или в един момент съм излязъл от него - и въобще, къде съм бил?
Мисля, си, г-н Портних, че Варненци са доста уморени от много обяснения за това кое как *точно* било или пък не било. Къде свършва, и не свършва парка им, къде може, и не може да се кара и какво, и да се паркира къде може, и кой го може и кой го не може - и кой казва, че го може и го не може, и кой кога каза, че може да преливат контейнерите в парка, пък тревата да изглежда като Ботсванска полустеп преди дъждовете... Аз поне му загубих счета.
Едно знам, и това казах на младата госпожа от Дарик, в отговор на въпроса и, защо съм там. Че съм там, защото помня ясно как съм си карал Школника навсякъде сред зелени поляни с мирис на море, и бих желал и моите деца (и всички Варненци и гости на града) да могат да го правят. Е, може би не точно Школник, но нещо в този клас превозни средства. Склонен съм да пусна и жената със жигулата, за предпочитане с друг подходящ транспорт.
Аз се изказах, тогава, г-н Портних. Време е да вземете думата Вие.
За това, което казах, по-късно получих закачки, с които няма да Ви занимавам. Но може би и Вие се опасявате от закачки, и затова не Ви чуваме.
На което пък искам да кажа така. Там, на ската, по време на това интервю, се бяха появили граждани и представители на бизнеса. Не, симпатичният водещ не беше пропуснал да се обади на кметската администрация по въпрос, който е нейна работа. Но от кметството никой не дойде. И останахме така, да си говорим, граждани с инвеститори. Това беше интервюто, кратко и сбито, и след няколко минути приключи, и телевизионната аудитория получи апетитна рецепта за агнешко или нещо такова. Обаче докато се е въртяла тази въпросната апетитна лятна рецепта, симпатичният и ведър водещ ми каза настрана, "Разбирам ви напълно, така беше и във София със Софиянски, когато гражданите останаха сами да си говорят с бизнеса, с властта му беше свършено."
Аз мисля, вашият предшественик беше негодяй, не дойде на ската, дойде ден да се гледа от офиса си налепен по казаните на фирмата за смет. Проблемът обаче е, че ние пак си говорим с бизнеса днес. Собственици на имоти в Салтанат пристигат във Фейсбук групите, цитират ни Конституцията, заплашват ни на лични съобщения. Държат се агресивно по алеите, развеждат едри кучета без намордници. Колоездачи сигнализират за дупки на крайбрежната алея, научават, че там трябва да се разберат с частни фирми, а не с Община Варна.
Дали схващам нещо правилно: данъкоплатците събират едни пари, плащат за Вас, за да имате Вие добър офис, с гледка, с телефон и факс, и му плащат всички сметки. И Ви делегират всички права и задължения по управлението на града. Те, гражданите, не са в Швейцария, да се управляват директно, и няма процедура в българското законодателство, по която да могат да вдигат Вашата слушалка и да говорят вместо Вас. И ако "ние" трябва да се "разберем" с икономическите субекти и други засегнати интереси в Морската Градина директно, за какво сте Вие? Ако ние трябва да спрем колите в парка, защо издържаме държавен апарат и МВР?
В същия ред на мисли, когато вземете думата, кажете ни кога ще приключи проверката на новите строежи в Приморски Парк и кога ще е готов новият подробен устройствен план за парка (до Евксиноград, обещано!), - все неща, които ние не можем, но вие можете - с властта, предоставена от нас на Вас.
Дано близките до вас "граждански" групи (които пледираха с успех и с предвидимо лоши последствия да оставим ОбС да работи) да не Ви дават лоши съвети. Наример, дано не Ви съветват, че интересът е малък и ще спадне още, че посредством акции като "подкрепа за местната власт" за спирането на колите, ще се осъществи достатъчно привидна дейност, за да се замаскира пълната вакханлия, която в момента цари в Приморски Парк. А пък, ако някой сочи фризираната липса на медиен интерес към въпроса като доказателство, че всичко е наред, ще се наложи да го или я разочароваме. Постовете ни в социалните медии, благодарениe на хитро вградените API от програмистите в Менло Парк, ни дават основание уверено да твърдим, че почти ежедневните сигнали за безредия в парка на Варна стигат органично само за ден до 5000 ангажирани граждани. Това е ниво на интерес, което не сме видяли от последните дни на г-н Йорданов.
И изобщо не е нужно, нито би било професионално, да ми вярвате: само срещу 2-3 хиляди лева може да си закупите от една от двете свестни социологически агенции професионално потвърждение в табличен вид: ситуацията в Морската е писнала на 98 процента от 1000 случайно избрани респонденти, броим само тези с валидна адресна регистрация в Община Варна, които пък са скорошни гласоподаватели.
И тъй като малко се увлякох, да завърша. Въпреки, че въпросите ми може да Ви се сторят малко наивни, аз не съм наивен човек. Знам, че написаното от мен, по законите на цирк Балкан - също известен като български политически живот - може да се окажат добра дъвка за политически сили, които не Ви мислят доброто, а още по-малко мислят доброто на Морската Градина на Варна. Обаче следва и Вие да помислите за нещо. Вашата политическа сила, много вероятно скоро ще има централната власт, a след това, сигурно и Общинския съвет. Тогава какво ще посочите като пречка за състоянието на градината?
Не, не вярвам да мине.
Най-добре e този труден разговор да започне сега, когато още разполагате с кредит на доверие.
Ако кметската администрация поиска честно подкрепата на Варненската общественост и бутне делата малко повече към думите, имате шанс да си спечелите гръб за това, което предстои с едни хора без много скрупули и с много връзки. Вятърът пред Парламента в София не спира. Във Варна знаем, че западнякът вдига вълна. Не се страхувайте да се намокрите.
Не оставяйте онова място, там на ската пред Делфинариума, назапълнено, г-н Портних.
Не случайно Ви писах на Вие, в знак на уважение, нещо, което не бих и не съм правил към вашия предшественик. Наистина не мисля, че сте манипулатор, подобен на него. Приемете го като комплимент. Но това значи, че имате много по-малко време.
Варна чака да Ви чуе. Но без bullshit.
Николай Маринов
ПС Казах, че Ви пиша на тази юбилейна дата, а пък получавате това писмо преди. Няма грешка. Да Ви помоля за нещо. Вземете обръчи, и топка и тебешири, хвърлете по едни бански в чантата, и застанете там, където ние стояхме в Морската Градина, около 17 часа на 26ти юли. Със семейството си. Събота, добър ден за игра с топка в Морската Градина на Варна.
"

https://www.facebook.com/zamorskata?fref=photo
 Гласувай:
01. nan - Мноого скучно
28.07.2014 09:20
Писмото е написано от интелигентен човек, а е много хаотично. Почти нищо не разбрах - за парка ли става дума, за изборите ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 221374
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728