Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2014 01:55 - Съботен очерк: На "разходка" с автомобил по алеите на Морската градина
Автор: svilen75 Категория: Регионални   
Прочетен: 2141 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.04.2014 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


Преди няколко дена с ужас научих, че някакъв състав на Върховният административен съд е дал Определение, с което дава нареждане на Общинска полиция да не изпълнява контрол по заповедите за спиране на колите в "Приморски парк" до окончателното разглеждане на жалбите по тях.

www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/ce6ff7225048b255c2257cbb00494dc1

Разбира се, останах меко казано удивен, тъй като не намерих никаква логика. И се зачудих какво ли е подтикнало съдийките да вземат подобно решение - букет цветя от Мимозата, безплатно гурме в "Сезони", или просто са съвипускници на Областния Великов ...
Но веднага след това се запитах какво ли ще да е това удоволствие да караш автомобил по паркови алеи, та чак толкова собствениците на имоти в парка да се борят за него. Ще да е някакво чудо - нали така правели в белите държави по думите на Каракашев (собственик на ресторант в парка и "виден паркостроител" - завършил няколко европейски университета по неговите думи).
А и така или иначе не искам да прекратявам разходките си в Морската градина докато съда окончателно реши остава ли забраната за колите (което може да се проточи с години) - значи ще трябва да взема предпазни мерки срещу автомобилите по алеите. Не ми се иска да се опаковам с възглавници и каска (не, че не съм за прибиране в едни специализирани заведения, ама защо да го показвам наяве ;) ), рицарски брони вече има само в музеите, та затова реших да пробвам с автомобилни такива. И реших да пробвам, да видя какво е усещането да караш кола в парка.

И така - Събота сутрин, след ежедневните хигиенни процедури се въоръжавам с чаша кафе и потеглям. Към Морската. С автомобил (ако може да бъде наречена автомобил очуканата ми каручка).
За първи път през живота си щях да вляза с автомобил в Морската градина. Докато се чудех дали да се вълнувам от този факт, или да повърна от погнуса към самия себе си - вече бях стигнал входа на Акациите.
Промушвах се с колата по алеята м/у "Тринити" и Зоокъта, но уви, не чуствах никаква тръпка на положителни емоции. Дори напротив - все повече у мен се загнездваше очакваното безпокойство и докато стигна "кръстовището" със сладоледените бараки вече беше изкристализирал въпроса "Как някой може да си позволи да кара по алеи в парк". Очевидно за някои това не е проблем, съдейки по задоволството от живота, изписано по лицата на някои шофьори, които по това време излизаха от паркинга на "Хоризонт". Но вида на погнусените пешеходци, лавиращи м/у колите ме накара да взема окончателно решение - дори да има хора, за които не е проблем да карат кола в парка, това не е за мен. Обръщайки, от притеснение да не ударя някой човек изгасих колата два пъти и направих толкова маневри, колкото прави само млад шофьор.

Излязъл на булеварда се сетих за училищната поговорка "Повторението - майка на знанието" и реших все пак да направя втори опит. Може пък да греша, просто да не ми се е получило от първия път, с времето може пък да привикна. И без това бях стигнал входа до Делфинариума ... Голяма грешка. Още на първите метри спрях, не се бях лъгал - това не е за мен.
Но за мой късмет на същия този вход видях няколко мои приятели, които очевидно също като мен бяха решили да направят експеримент с границите на своя морал и си задаваха хамлетовския въпрос в български вариант: "Да бъда ли с автомобил в парка, или да не бъда". Заформи се спонтанна неформална среща с основна тема решението на ВАС от преди два дена. Някои дори си бяха разпечатали Определението - нагледно, за кураж.
Не след дълго към нас се присъединиха няколко полицая. Изпитах неистово желание да ме глобят. Не, това нямаше да са първи стъпки по следите на Маркиз Дьо Сад, а щеше да покаже, че в България и по-специално в "Приморски парк" все още има закони, които важат. Но полицаите категорично отказаха след като се включиха в "литературния анализ" на решението на съда. Честно, съжалих ги - има куп закони, за спазването на които трябва да следят, а съда не им дава да налагат наказания. Все едно старшината в казармата да ти каже да измиеш пода и в същото време да ти вземе стирката ...
Разбира се, дойдоха и представители на собствениците на имоти в парка, предвождани от техния адвокат - Кирил Киров. По стар Салтанатски обичай те започнаха да ни хулят, не липсваха и провокации А толкова се надявах да ни посрещнат с хляб и сол, та нали от толкова време собствениците се борят точно за това - всеки да може да влиза в "Приморски парк" с кола ...
След не много дълго обсъждане с моите приятели решихме - с коли в парка няма да влизаме, ще бъдем редови посетители - пешеходци, няма да се превърнем в говеда с шофьорска книжка, които не уважават законите, обществения интерес и своите съграждани. Ще се борим за Морската до край!

image


П.С. Мисля, че за всички е ясно, че това, което стана в Събота беше акция на хора от фейсбук групата "Варна може да зашити Морската си градина". Тази акция нямаше за цел да се конфронтираме и да създаваме конфликти, а чисто и просто да покажем какво очаква Приморски парк" с подобни съдебни решения и пускане на автомобили по алеите - анархия без възможност за някакъв ред. Поради малкото време тази акция беше спонтанно и набързо организирана. Но със сигурност няма да е последната - ще се върнем още по-подготвени.
А размислите и преживяванията, макар и художествено украсени са напълно автентични.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 238694
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031