Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2013 02:02 - Да продадеш душата си или как се продава Морска градина
Автор: svilen75 Категория: Регионални   
Прочетен: 5457 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 05.12.2013 02:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


Вместо предговор.

Морската градина е най-яркия символ на гр. Варна. Още от нейното създаване от Михаил Колони и Антон Новак е предвидено да се разширява заедно с разрастването на града. За съжаление през последните двайсет години се наблюдава обратната тенденция – към нейното смаляване до т.н. „историческо ядро”, въпреки, че по всички общи устройствени планове повече от половин век насам „Приморски парк” е озеленена територия и стига поне до Евксиноград.

Голяма част от парка беше застроен, превърна се също така в удобно място за правене на (всякакъв) бизнес. Това породи следващия проблем – навлизане на все повече коли по алеите до такава степен, че те буквално изместиха разхождащите се по тях граждани, така както в природата по-силен вид завзема ареал. Разбира се, всичко това стана с любезното съдействие на местната и държавната власт, или най-малко с тяхното бездействие. Но дори и най-хлъзгавия управник като Кирил Йорданов, най-безскрупулния инвеститор, най-безочливия собственик на имот не могат да осъществят подобен план без помощта на съответните специалисти.

Зрънце надежда у гражданското общество се появи, когато новия кмет Иван Портних изпълни едно свое предизборно обещание да реши поне един от проблемите на Приморски парк. За целта издаде заповеди за спиране движението на МПС, т.е. заповед, с която се спазват законите на Република България и Наредбата за обществения ред на общ. Варна. Разбира се, това не е края на сагата, а начало на още по-ожесточена съпротива от страна на собствениците на имоти в парка.

„Агентите” на собствениците на имоти в парка.
За „всеобщо учудване” собствениците предприеха „нова” стратегия – привикаха на своя страна „видни” варненски политици и управници, политически опоненти на новия кмет, с което (не само) политизираха въпроса. 
Първи в списъка е Областния управител Иван Великов – преди това директор на Дирекция „Правно-нормативно обслужване“ при Община Варна. Същия този Великов, който е подготвял заповедите на предишния кмет Кирил Йорданов за спиране на движението на МПС в парка (които предвиждаха изключения за собствениците на имоти и клиенти на заведенията). Заповеди, които бяха атакувани в съда по жалба на въпросните собственици ?!?!?! Заповеди, които паднаха на втора инстанция поради ... неспазена по издаването им процедура ?!?!?! Въпросния Великов, още преди заповедите на кмета Портних да бъдат факт, организира „обществена” дискусия, в която основно участие взеха представители на собствениците на имоти. А в последствие дори отмени въпросните заповеди. Кой ще надделее – обществения интерес или интереса на група собственици на имоти в парка – вече ще решава съда.
http://www.varnautre.bg/2013/11/20/194759-oblastniat_morskata_ne_e_moya_rabota_video

http://www.varnautre.bg/2013/09/18/186202-v_morskata_nyama_da_se_stroi_no_nyama_i_da_se_subarya

Не остана по-назад и Чавдар Трифонов – класирал се на трето място на последните извънредни кметски избори във Варна и очевидно бъдещ кандидат на следващите. Трифонов, който също като Портних преди това обещаваше, че ще спре автомобилите в парка, сега седна на една маса с адвоката на собствениците на имоти.
http://ovarna.bg/blog/analyses/chavdar-trifonov-populiz-m-ili-zashhita-na-ikonomicheski-interesi/

http://nakratko.bg/category/58/31746/

Първото общо м/у двете срещи е присъствието на арх. Георги Минчев – председател на варненската камара на архитектите в България.
Второто общо ... Доскоро в реториката на собствениците на имоти в парка покрай „конституционното им право” на автомобилен достъп с автомобили до имотите си се прокрадваше един въпрос, който дори Кирил Йорданов не смееше да постави на глас на официални срещи. А именно: „Парк ли е „Приморски парк”?

След включването на Областния управител в спора това вече е държавна политика. Според Великов „Приморски парк” е парк по ОУП, но ОУП бил само предвиждане (което не точно така, разбира се, ОУП е преди всичко регулация). Според собствениците на имоти и Великов в „Салтанат” и другите местности след Шокъровия канал никога не са били провеждани паркоустройствени мероприятия, а тези терени щели да станат парк чак след като за тях се разработи ПУП, т.е. Паркоустройствен план (какъвто досега уж е нямало).
Арх. Минчев стига още по-далеч. Според него на тази територия някои алеи трябвало да се превърнат в улици, за да се регламентира съвсем автомобилния достъп до частните имоти в парка. Или иначе казано – въпреки, че има ОУП, според който каквото и да се прави оттук нататък в парка, то трябва да е съобразено с основната функция, арх. Минчев иска да се направи стъпка назад – към узаконяване на територията като квартал: „Според специалиста най-доброто решение на проблема е да бъде осигурен транспортен достъп в „Салтанат“ като се избягват конфликтни точки с общественодостъпните райони и посетителите на Морската градина.”.
http://www.moreto.net/novini.php?n=232951

http://varna.topnovini.bg/node/58281

Интересното в случая е, че арх. Минчев твърди, че „Приморски парк” няма ПУП, а в същото време е представен като „проектант на ПУП на Приморски парк” в качеството му на журиращ в конкурса на „Холдинг Варна” за „Алея Първа”.
http://www.imotdnes.com/izteche_srokyt_za_zakupuvane_na_konkursna_dokumentaciia_za_%E2%80%9Caleia_pyrva__vyv_varna-a-774.html

Началото на края на „Приморски парк”.

За да разберем истинския мащаб на проблема трябва да се върнем назад в годините. В зората на демокрацията много имоти в парка бяха реституирани – нещо напълно нормално за всяко цивилизовано общество. Но се оказва, че реституцията не е основния източник на проблеми, а абсолютно недалновидната приватизация и ПЧП- та с имоти в парка, малка част от които е следващия пример, в който е видно как държавата под зоркия поглед на тогавашния премиер Сергей Станишев продава на небезизвестната фирма „Холдинг Варна” АД 8 дка имот в м-т Салтанат:
http://www.zelenavarna.org/index.php?option=com_content&task=view&id=304&Itemid=1

Стари и нови собственици изразиха претенции да строят всичко, каквото си поискат, нищо че устройството на територията не касае собствеността. Т.е. притежанието на имот в парк не дава право да се строи в него нещо, което противоречи на закона. Това важи не само озеленени територии, а за всеки един вид територия, визирани в ЗУТ.
Това не спря определени хора да намерят вратички в законите не без помощта на местната администрация и институциите.
Първо разделиха парка чисто формално на „историческа част” и ... да го наречем „друго”. (1992 г., промяна на границите 1995 г.).
http://mc.government.bg/images/NPK/VARNA.pdf

В случая удобно се спестява факта, че устройство на дадена територия като озеленена площ не е обвързано с узаконяването й за „паметник на парковото и градинското изкуство”. В противен случай в България щеше да има само няколко градски парка. И това „друго”продължи да бъде парк.
От една страна това се отрази благотворно на старата част на Морската градина, защото ако в нея не действаха рестрикциите за паметници на културата по всяка вероятност тя щеше да последва съдбата на Долна трака, Горчивата чешма и Салтанат.
От друга страна, това решение развързва ръцете на Общината да възложи изработването на ПУП за „Приморски парк” на ... да, точно така – арх. Герорги Минчев. Интересното в случая е, че този ПУП е приет на експертен съвет, но никога не е одобряван окончателно. Той впрочем е бил валиден за територията до 2007 година, когато влиза в сила чл. 62А от ЗУТ, според който никой не може да променя устройствената зона на реализирано озеленяване, заложено като такова с предходен устройствен план. Плановете на арх. Минчев пропадат, но това не пречи междувременно да се вадят план-извадки, на база на които да се разработват ПУП-ове за отделни имоти и на тяхна база да се строят сгради за „обществено ползване”, какъвто е бил плана на арх. Минчев и собствениците на имоти. И така в „Приморски парк” в последните години изникват множество жилищни кооперации, маскирани музеи, галерии, спортни центрове. Тези т.н. „обществени сгради” съвсем официално имат до 30% жилища, а останалите се продават под формата на ателиета, изложбени зали и т.н., въпреки, че реално се ползват за жилища.

Но ”геройствата” на арх. Минчев не свършват до тук. Той е идеолога на проекта „Алея Първа”.
http://more.info.bg/article.asp?topicID=258&issueID=385

Още през 1997 г. в Общината се появява идея да се обособи въпросния проект именуван точно така – „Алея Първа”, очертават се границите, които е имал брега през 1979 г. (преди отвоюването на територията на буните и крайбрежната алея от морето), т.е. земята официално е извадена от състава на Морската градина. През 2001 г. започва разработване на ПУП от колектив начело с арх. Минчев, впоследствие довършен от арх. Петър Диков, сега главен архитект на гр. София. Малко по-късно се появява отникъде ... вездесъщия „Холдинг Варна” АД със собствен проект „Алея Първа”. Фирмата (позната като собственост на една групировка с три букви) вади сертификат за инвеститор първи клас от Агенцията за инвестиции и на негова база купува терените за „Алея Първа”. Барон Мюнхаузен и редица световни спекуланти може само да завиди на креативността на някои родни „инвеститори” ...
Не случайно още през 2001 г. в проекта на арх. Минчев е заложен тунел от Зоокъта до морето. Същия този тунел, за който сега арх. Минчев лобира да се изгради с общински пари, с мотива да се облекчи трафика в парка (а за кого ще бъде реалната полза – всеки сам може да се досети). Тунел, чиято стойност по всяка вероятност ще бъде по-висока от евентуално отчуждаване на всички частни имоти в парка (възможност, каквато закона предвижда).

На фона на всичко казано до тук за арх. Минчев факта, че същия е автор на „Пикадили парк” звучи просто като любопитна подробност.
http://www.daspasimmorskata.org/?p=3391

Истината.

Истината е малко по-различна от представената „истина” от собствениците на имоти в парка, „Холдинг Варна”, Областния управител Великов, Сергей Станишев, Чавдар Трифонов, арх. Минчев и т.н.

Истината е, че (не само) м-т „Салтанат” е парк още средата на 20 в. Видно е от изменение на дворищно- регулационния план от 1937 г. с нов регулационен план, изработен върху нова кадастрална основа (1950- 1956г.) в съответствие с ОГП от  1956г., подкрепено от заповед № 244/ 16.01.1959г. на Министерство на Комуналното стопанство, Благоустройството и пътищата.
http://www.zelenavarna.org/index.php?option=com_content&task=view&id=419&Itemid=1

Истината е, че (не само) заведенията в парка по проект са с пешеходен достъп. Видно е от инвестиционните проекти на ресторант „БМ Градина” („Лавиния”) от 1995 г.
http://www.daspasimmorskata.org/wp-content/uploads/2013/12/Picture11.jpg

http://www.daspasimmorskata.org/wp-content/uploads/2013/12/Picture10.jpg

Същия този ресторант, зад който в момента има изграден незаконен паркинг, установен с протокол от РДНСК.
http://www.daspasimmorskata.org/wp-content/uploads/2012/12/scan00021.pdf

Но за най-важната истина трябва да се чете м/у редовете. Ако човек се вгледа по-внимателно в скицата, която е част от инвестиционния проект ще види:Морска градина, ПАРКОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН, извлечение, М 1:2000”!!!
http://www.daspasimmorskata.org/wp-content/uploads/2013/12/Picture9.jpg

Какво означава това? Че „Приморски парк” е имал ПУП, имал е паркоустройствен план. Много преди 1995 г. И това не е продажния ПУП на арх. Минчев, който е разработван, защото парка уж нямал ПУП.

Така, че ВЪПРОСЪТ НЕ Е „Парк ли е „Приморски парк”?”, а КЪДЕ СА ДОКУМЕНТИТЕ НА ПАРКА? Защо ги няма?  Май Областния управител Великов сам не знае колко прав може да се окаже в твърдението си, че ДАНС трябва да разследват строителството в парка, защото е възможно на тази територия да действа „организирана престъпна група”.

П.С. Искам да направя едно важно уточнение: С тази статия не желая по никакъв начин да уроня престижа на архитектурната гилдия и всякакви изводи в тази насока ще бъдат некоректни. Аз, самия, съм студент по „Архитектура”, познавам много архитекти, които смятат за недостойно обслужването на частни интереси в ущърб на обществения интерес, елементарния морал и принципите на професията. Въпреки заглавията в медиите изявленията на арх. Минчев не изразяват позицията на КАБ – Варна поради факта, че КАБ – Варна до момента не е вземала решение за официална позиция по въпросите за „Приморски парк”. 
Също така допускам, че позицията на арх. Минчев е възможно да не е продиктувана от финансови стимули, а наистина да изразява неговото виждане на гражданин и архитект по въпроса как трябва да се развива територията на „Приморски парк” (Морската градина). Което ще бъде още по-жалко - виден архитект по съвест да пледира в ущърб на обществения интерес.

 





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tonistanchev - ...
05.12.2013 09:20
Интересни теории и идеи. На мен обаче ми се струва, че се търсят някакви съвпадения, където няма такива. Прави ми впечатление опитът да се очерни някакъв архитект и да му се придават някакви връзки, където може би няма такива. Не бива да се прекалява със спекулациите. В крайна сметка Салтанат ще си остане парк, както би трябвало да е по закон. По-странно ми е участието на онова "будно момче" Трифонов. Имах някакви надежди за него в началото, но ме разочарова - гледам, че като повечето политици си променя мнението според посоката на вятъра и бързо забравя обещанията си. Изглежда му е по-важно да се очерня кмета на всяка цена, дори това да е за сметка на закона и гражданите.
цитирай
2. svilen75 - За Трифонов и аз смятам така. За М...
05.12.2013 12:35
За Трифонов и аз смятам така.
За Минчев ... като студент по архитектура ми беше много трудно да повярвам как може един архитект да има подобна позиция. Не случайно написах послеслова. Нямам представа какво са му мотивите, не ме и интересува. Но фактите са си факти. Всички се питаме как Морската само за двайсет години придоби вида, в който е сега, т.е. от парк да се превърне почти в квартал ... Ами поназнайвайки малко процедурите, като се наредят фактите - става ясна цялата картинка.
цитирай
3. getmans1 - Ами,
10.12.2013 08:26
подкрепете си кмета бе хора или ви е СТРАХ и СРАМ че ще ви определят за „тиквочи“!?

Някои на този „срам и страх“ разчитат.
цитирай
4. proximus - Благодаря за положеният труд да се ...
30.09.2015 23:22
Благодаря за положеният труд да се обобщят всички познати до сега факти. Действително след по-малко от месец за пореден път ще ходим към урните със щипка на носа, защото макар и Портних да носи твърде малка вина за погромите в Приморски парк, той няма топките да ги преустанови и възстанови.
А решението за мен е всички незастроени със солидни сгради парцели да бъдат отчуждени от Общината. В крайна сметка това са само предимно ливади (все още), които не струват стотици милиони. Пари за това биха се намерили. Но за желание ме съмнява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 238719
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031