Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2013 00:53 - Обява: Заменям кралство за кон ... Опа, грешка - заменям дюни за два апартамента
Автор: svilen75 Категория: Политика   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.01.2013 00:56


„В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук“.

Това са думи на Бойко Борисов. Може би единствените негови, в които има някакъв смисъл покрай казуса с дюните в Несебър. Защото нашите правителства от няколко мандата насам наистина са се превърнали в борса, но не за плод-зеленчук, а за българска природа за продан.
Не мога да разбера защо всички медии превръщат Бойко Борисов в герой, спасител на дюни? Да, сделката за въпросните дюни е подписана през 2007 г. Да, (чак) сега се разбра, че брата на Станишев е купил земя за 7 лв за декар. Но и някак, доста удобно се забрави, че близки на Цветанов са се облажили от сделката край Несебър.

По-важния въпрос е какво прави цели три години и половина това правителство за българската природа? Нищо! Всъщност направи много. Но със знак минус. Бързо забравихме лобистките закони в полза на "Витоша ски". Забравихме абсурдното участие на Цецка Цачева и Цветанов в "граждански" митинг за застрояване на "Природен парк Пирин". Забравихме за бездействието на Мирослав Найденов по сделките за замяна на гори. Не само, че не наказаха предишните управляващи, не само, че не ги изправиха пред съда, ами продължиха тяхното дело - защото трябвало да извадят 100 млн. за обезщетения на престъпни "инвеститори". Да се чуди човек защо трябва да се обезщетява развалянето на престъпни договори. Да се чуди човек българската природа има ли цена ...
А за Морската градина във Варна, Бунарджика в Пловдив, поредните багери в Иракли и стотици други примери от цялата страна - въобще не се говори на национално ниво.
Както се казва - едни дюни пролет не правят.
И какво е всъщност геройството на Бойко Борисов и Мирослав Найденов в случая? Какво направиха? Държавните органи два дена се чудиха "Съществуват ли дюни и имат ли те почва у нас?" Найденов и Павлова се разходиха до морето и с учудване установиха, че нарушенията са поголовни и не от вчера. Само забравиха да констатират, че тези, които отговарят за спазването на закона и морала са техни служители, т.е. - отговорни са самите министри след три години и половина на власт. Гражданските организации на подчинение на правителството ли са, че са единствените, които вадят наяве порочни практики?
И какво последва от всички тези проверки? Пожертваха двама служители на ниските етажи и глобиха един главен архитект на община. Истински отговорните си останаха в министерските кресла. За дадени на съд въобще не можем да мечтаем.
Последва и едно обещание - за законови промени, че дюните ще си останат дюни, защитените територии ще бъдат наистина защитени. Дали ще го спазят - ще видим. Но Бойко забрави едно - закони и сега има. Проблемът е в откритото им неспазване и заобикаляне. Колкото и закони да има, без политическа воля за прилагането и спазването им - нищо няма да се промени. Пак ще си правят заменки, пак ще вадят имоти от защитени територии, пак ще трансформират публична собственост в държавна или общинска, но частна - пак ще ги продават за жълти стотинки, пак ще ги застрояват.
Ако управляващите мислят, че със спиране на един строеж, две оставки и разни бегли обещания ще минат - жестоко се лъжат. Това, което трябва да се направи е много просто - проверки на всички сделки (продажба и замяна) на държавни и общински имоти, проверка на всички актове за вадене на имоти от защитени територии, промяна на предназначение и т.н., проверки на всички разрешения за строеж върху горепосочени имоти.  Сезиране на прокуратурата и даване под съд на виновните.
Чак тогава ще мога да кажа: "Браво Бойко, голям си". Но не виждам как това може да стане, при положение, че дясната ти ръка се е обзавела преждевременно с два апартамента на "приятелски цени" от същите тези "инвеститори", които са в комбина и с предишни, и със сегашни ...



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 239969
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930