Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2012 04:27 - От кого ли ще се отърве Бойко преди изборите – Дянков или Цветанов???
Автор: svilen75 Категория: Политика   
Прочетен: 3774 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 24.07.2012 04:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За Бойко е всеизвестно, че за него най-важното е да остане на власт, каквото и да говори за оставката в джоба му. Също толкова всеизвестно е, дори за лаик като Бойко, че на следващите избори няма да спечели дори толкова гласове, колкото на последните. Каквито и манипулации и шмекерии да правят ГЕРБ – нямат никакъв шанс за същия резултат, а за пълно мнозинство да не говорим. И ще им бъде много трудно, направо невъзможно да направят правителство на малцинството, колкото и депутати впоследствие да купят. Единственото решението за Бойко ще бъде да направи коалиция, за да остане премиер. Въпросът е с кого, защото Бойко се конфронтира де що партия има. И единствения вариант е да смени политиката. Най-вече кадровата. Защото никоя партия няма да се съгласи на коалиция с министри като Дянков и Цветанов. Ако има въпросителни дали Бойко ще е следващия премиер, то въпросителни дали двамата вицепремиери ще бъдат министри – няма. Единствения начин Бойко да си проправи път към някаква възможна коалиция е да смени политиката.

Най-добрия начин е да махне някой от двамата министри преди следващите избори. Защото те са двамата най-проблемни, критикувани и недолюбвани досега министри. Това не е лека задача – Бойко смени доста министри досега. Ако Плевнелиев и Попова станаха президентска двойка, а Фандъкова - кмет, то какво да кажем за Желева, Димитров, Цветков и Трайков??? А здравното министерство??? Цели четирима министъра се смениха. Всеки сяда на този стол с идеята, че е временно изпълняващ длъжността. Още една смяна, при това точно преди изборите не би се отразила добре. Но коалирането изисква жертви. Дали Бойко е готов да се раздели с още някой от подчинените си? Сигурен съм, че да, неведнъж е доказал, че би жертвал и най-близките си, за да оцелее той. И кой точно да бъде жертвения агнец??? Някой безизвестен министър не би свършил работа. А с Дянков или Цветанов Боко има коз за смяната им – „Нали постоянно искахте оставката на Дянков/Цветанов, ето ви я”. Въпросът е кой от двамата ще изгърми като бушон, кой би се жертвал за своя ментор???

Да разгледаме първо случая с Дянков. Той е един от най-мразените министри. Стиснат като ... както се казва – игла да вкараш в зад..ка му – тел ще изкараш. Но въпреки многото основателни критики държавния бюджет е стабилен. Или поне така изглежда. А колкото повече наближават изборите, толкова повече Дянков омеква и е готов да развърже кесията. Да не говорим, че колкото и да е неприятен като личност, голям скандал около него няма. Но пък не е кадър на ГЕРБ, така, че неговата смяна е възможен вариант.

Другия вицепремиер е големия коз и в същото време големия проблем за Бойко. В „Началото” бе Успеха. Разкрити отвличания, шумни телевизионни арести със звучни имена ... Макар, че мен ако питате то един успех ... на пръсти се броят осъдените, които бяха арестувани от Цветанов. И фразата „Ние ги хващаме, те ги пускат” вече не върши работа. При уволнението на съдия Тодорова се видя, че ВСС, а оттам и всички съдии са в краката на Цветанов и дума вече не може да става не само за корупционна, но и за политическа независимост на съда. И скандала с Тодорова, а респективно и с близката до Цветанов съдия Янева е само малка част от скандалите около вътрешния министър. Не минава и месец без скандали около него. Започна се точно с шумните арести, премина се през скандала с лекарите в Горна Оряховица, СРС-тата, политическите поръчки към ДАНС и МВР, негативните доклади на ЕК, ... какво ли още не, със сигурност изпускам някой. Да, да не забравим за тъщата с пари за шест апартамента и  „консултантските” услуги преди да стане министър. А атентата в Бургас вече е една много, много сериозна тема. Няма да се учудя, ако точно той стане причина за по-бързото от очакваното оттегляне на Цветанов от министерския стол, предвид забавянето за Шенген. А и Цветанов лесно би станал жертвен агнец. Работата на полицията се подобри, това не го отрича дори опозицията и от ляво, и от дясно. Но това не се усеща от обикновенните хора, защото уличната престъпност, от която те най-много страдат разцъфтява. Бойко не би загубил кой знае каква електорална подкрепа заради Цветанов, колкото и да се предполага обратното. Защото електората на Бойко обича Цветанов, но повече обича Бойко. А и тези, които харесват Цветанов по принцип са с доста нисък интелектуален капацитет, най-манипулируеми са и по-важното - помнят ден до пладне. Така, че колкото по-рано го махне Бойко, толкова по-добре (отново се сещам за атентата в Бургас като повод, така би било най-безболезнено).

Така, че аз залагам на Цветанов. Говори се, че държи голяма част от парламентарната група ГЕРБ, че държи Бойко с компромати. Но Цветанов колкото и да е тъп и ограничен, е хитър като Бай Ганьо. Знае, че Бойко без Цветанов е възможна комбинация, но няма Цветанов без Бойко. Знае също така, че по-добре за следващите избори да си осигури топло местенце като председател на парламентарната група на ГЕРБ и неговия батьо да си остане премиер в коалиционно правителство, отколкото да стане опозиция и да рискува да му търсят сметка. А че има за какво никой не се съмнява. Така, че – сбогом Вътрешно министерство, здравей предизборен щаб на ГЕРБ.

А вие как мислите???





Гласувай:
4



1. haralanov - Какво мисля ли?
24.07.2012 07:12
Че догодина ГЕРБ няма да са първа политическа сила.
Техният провал е очеваден.
цитирай
2. анонимен - много забравяме
24.07.2012 08:28
Дянков си отива в щатите, както сам каза и няма да е в следващия парламент. Остава Цв.Цв.
цитирай
3. анонимен - Според мен преди всичко
24.07.2012 09:20
ние трябва да се отървем от цялото комунистическо котило намерило място в БСП, а някои от тях и в Атака, ДСБ, СДС, в партията на Янето. ДПС трябва да бъде изрината от Парламента, а истинските представители на малцинствата намерят място в партии по личен и свободен избор.
цитирай
4. анонимен - До автора на постинга
24.07.2012 09:58
Аз нищо не мисля. Само ще запомня, че ТИ мислиш. И когато на следващите избори се окаже, че мислите ти са били грешни, ще ти го припомня. Можеш да бъдеш сигурен.
цитирай
5. svilen75 - Човек, който не мисли, толкова и ...
25.07.2012 11:16
Човек, който не мисли, толкова и помни. Не разбрах какво ще ми припомняш, ама нейсе ... Ако не си забелязал, драги анонимен (сокин или павел, двамата взети заедно или който и да си), аз не правя прогнози за резултата на следващите избори, а за действията на Бойко преди тях.
цитирай
6. svilen75 - На мен лично много ми се иска Бойко и ...
25.07.2012 11:29
На мен лично много ми се иска Бойко и Герб да изчезнат завинаги от политическата сцена. Всъщност, ако го няма Бойко няма да го има и ГЕРБ. А и няма нужда да изчезва, а просто да заеме полагащото му се място на политически шут - там до Янето, Волен и Жорж Ганчев. Но историята по примера на Царя и НДСВ (отново за съжаление на българската история) показва, че ще трябва да го потърпим още един мандат по времето на следващия парламент. Не знам какво ще бъде разпределението на силите в него, но предполагам едва ли ще ми хареса, защото водещите политически сили според сициологическите проучвания са ГЕРБ и БСП (не, че им вярвам кой знае колко, но дори да са грешни самите цифри - това е реалността). А която от двете да е водеща политическа сила в евентуална бъдеща коалиция това няма да е добре за България.
цитирай
7. evrazol - Бойко няма да се коалира с никого. ...
25.07.2012 21:17
Бойко няма да се коалира с никого. Нито преди, нито след изборите. ВСС ще бъде негов, президентът - също. При това положение дори с 80 депутати ще бъде почти непреодолим. А с некой и друг лев и компромат - направо непреодолим. Даже ще е на далавера ако остане втора сила. Но няма да остане втора сила. Симпатизантите на БЗНС и сините симпатизантище останат без представителство. Вероятно и тези на Атака. Т.е. с него ще е улицата и доста напредналата криза.
Все пак до тогава има доста време. Недоволните от некомпетентността на управлението са малкото компетентни хора в страната, но те нямат сериозна тежест. Като вземем предвид, че той няма и алтернатива пред досегашните лидери /а всичките ни партии са лидерски/ шансът му за втори мандат и самостоятелно управление е огромен. А за това ще работи и целия държавен апарат. Единствената сила способна да му се противопостави е тежката олигархия, но тя едва ли ще се напъне да му пречи тепърва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 239289
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930