Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2014 03:33 - Краят на ГЕРБ или защо е толкова важно за Бойко Борисов да бъде премиер.
Автор: svilen75 Категория: Политика   
Прочетен: 2894 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Партията, спечелила всички избори, на които се е явявала. Партията, която на последните избори събра повече от резултата на следващите две партии взети заедно ... И някой твърди, че идва края на ГЕРБ? По всяка вероятност за някои хора тази теза звучи неправдоподобна, но фактите казват друго.

Истината е, че резултата от последните избори никак не е добър за ГЕРБ. Това е един от най-слабите им резултати като изключим изборите за Европейски парламент, които по принцип не са особено показателни, защото се характеризират с невисока избирателна активност и партиите не хвърлят много сили в тях. Дори и за последните евроизбори, на които се решаваше съдбата на кабинета Орешарски.
image
Графиката е красноречива - на последните парламентарни избори ГЕРБ събира по-малко гласове дори от изборите през 2013 г. Разликата м/у 2013 и 2014 е, е че миналата година ГЕРБ падна от власт след протести и почти четиригодишно управление, критикувано от кого ли не. Ниския резултат от около 1,1 млн. беше очакван, дори логичен, все пак никоя партия в България след управление не е запазвала силна подкрепа.
Тази година ситуацията е корено различна - след едногодишно управление на старата коалиция БСП /ДПС, белязано от неспирни протести - ГЕРБ не успя да консолидира силна обществена подкрепа. В тези условия почти същия като миналогодишния резултат - 1,1 млн. никак не е добър атестат.

Относителните резултати в проценти също не дават повод за гордост на предизборния щаб  на ГЕРБ, 32% са далеч по-малко от 39-те процента през 2009-та. При това тези 32% са повече от миналогодишните 30% само заради рекордно ниската избирателна активност. 84 мандата не са като 116 (2009-та), когато ГЕРБ състави правителство на малцинството, не са дори 97 (2013-та), когато ГЕРБ директно върна мандата за съставяне на правителство.
При тези показатели трябва да се свали шапка на партийните герберски ПР-и за това, че като Барон Мюнхаузен се хванаха за косата и издърпаха ГЕРБ от блатото на неудобните констатации с фразата "Нашата партия се представи два пъти по-добре от следващите две партии взети заедно".

На този фон изглежда абсолютно нелогично желанието на Бойко Борисов да бъде премиер и войнишката отдаденост на редниците от ГЕРБ да защитават тази кауза. Следващото правителство, ако не подобри ситуацията в страната ще отнесе много критики. Ако пък тръгне да прави непопулярни реформи, единствения начин за подобряване на положението - ще отнесе още повече народно недоволство. Ако Бойко Борисов е премиер на едно коалиционно правителство освен да маневрира пред избирателите, ще се наложи да лавира и м/у партиите в Народното събрание.

Но Бойко Борисов въпреки, че не може да се похвали с особено висок интелект, никак не е глупав. Не може да се отрече, че притежава усета на махленски кръчмар да си прави тънки смети. За него е ясно, че ГЕРБ върви стремително надолу. За това свидетелства не само политическата логика за лидерски партии, а и е исторически доказано от НДСВ, които само тринайсет години след основаването си и пет години след последното си (коалиционно) управление събират цели 0.241%.

Но, за да се разкрие причината за неминуемия разпад на ГЕРБ и желанието на Бойко Борисов да бъде премиер е нужно да се поровим в психологията на различните типове избиратели на ГЕРБ.

Първия тип са хората, които са в партията заради далаверата. ГЕРБ по своята същност не са дясна партия. Не са дори и партия. Те са най-обикновена шайка от интересчии, обединена около харизмата на един лидер, която им носи дивиденти. Такива като Искра Фидосова и Мирослав Найденов, които "опраха пешкира" след управлението на ГЕРБ са единици. Средния и ниския ешалон са си по местата, или дори да са махнати от БСП/ГЕРБ през последната година, то сега очакват новите си назначения с купичка в ръце. За тях няма значение дали Бойко Борисов е премиер, или не, важното е "да има хляб". Бойко Борисов също не трябва да се притеснява за тях, поне докато "хляб" има. А в близките години очевидно такъв ще има, защото ГЕРБ има много кметове, особено в големите градове, а до следващата година, когато са местните избори за тях не се очертава реална заплаха.

Втората група са хора, които през 2009-та година гласуваха за ГЕРБ като наказателен вот за предишната Тройна коалиция (БСП/ДПС/НДСВ), управлявала страната от 2005-та до 2009-та. След предното управление на ГЕРБ днес (а и утре) тези хора са готови да включат в наказателния си вот и тях. Някои от тези хора за последните избори се върнаха към десните формации (Реформаторския блок), втори, по-националистически настроените отидоха при НФСБ/ВМРО, трети - леви (да Бойко и такива беше прикоткал през 2009-та) гласуваха за АБВ, четвърти (интелектуално най-елементарните, които се лъжат най-лесно) гласуваха за ББЦ-то на Бареков. Но най-много бяха разочарованите за пореден път избиратели, които през 2009-та повярваха на Борисов, а днес не гласуваха. Общото м/у всички изброени е, че ГЕРБ повече не може да си ги върне, освен ако не стане някой катаклизъм, който отново да им подейства като катализатор, както през 2009-та. А след Орешарски едва ли може да се очаква по-голям.

Третата група избиратели на ГЕРБ, всъщност е най-голямата. Това са хора, които лелеят пред осанката на Бойко Борисов, хора, които са издигнали това подобие на човек в култ. Това е фризьорката, която е закачила плакат на Б.Б. в салона си, комбайнера, който се асоциира с Б.Б. заради изказа, невчесания интелектуалец, готов с мазохистично удоволствие да пише оди за Силния Б.Б., докато последния му се присмива. За тези хора е жизненоважно да виждат всеки ден на телевизора как Бойко Борисов с едната ръка лично дава пари (от бюджета) на изнурена баба да си оправи покрива след поредното наводнение, с другата гали косата на малко дете, в същото време с каратистки ритници наказва лошите докато наблюдава как Лилянка строи магистрали. Докато за средностатистическия ДПС избирател е приемливо техния почетен лидер да управлява в сянка като един Сив кардинал, то същата роля ще бъде пагубна за Бойко Борисов пред неговите избиратели. И този електорат Бойко Борисов ще пази като зениците на очите си. За тях е важно той да е начело на парада. Официално. Друга роля, освен на премиер е неприемлива.

Бойко Борисов е наясно, че самостоятелно повече никога няма да управлява. Бойко Борисов осъзнава, че края на ГЕРБ е близо. Очевидно неговата стратегия е да изиграе ролята, която се очаква от него без никакви компромиси, през това време да вземе предсказуеми победи на местните избори догодина и да докрета до 2016-та, когато ще може да атакува единствения пост в държавата, за който в дългосрочен план партия не му е нужна - стола на Президента.



Гласувай:
3



1. larryone - Знаете ли, няма никакво значение ...
15.10.2014 05:44
Знаете ли, няма никакво значение дали ГЕРБ ще изчезнат или не. Нито дали БСП, ДПС и АТАКА ще ги последват. Тези партии нямат абсолютно никакъв потенциал да управляват и колкото по-бързо изчезнат от политиката, толкова по-добре за всички. Нужни са съвсем нов вид хора. Ако се съмнявате, просто се огледайте около вас.
цитирай
2. getmans1 - Много интересно ...
15.10.2014 08:36
... как бихте ги нарекли точно тези от „ Третата група избиратели на ГЕРБ, всъщност е най-голямата.“ ако бяха гласували за вашата партия / без значение коя е тя /?

цитирай
3. nupagadi77 - :)
15.10.2014 23:16
getmans1 написа:
... как бихте ги нарекли точно тези от „ Третата група избиратели на ГЕРБ, всъщност е най-голямата.“ ако бяха гласували за вашата партия / без значение коя е тя /?


Ако не сте схванали, това е лично мнение- разбор конкретно на избирателите на ГЕРБ. Въпросът Ви май е неуместен ,тъй като всяка партия има своите групи избиратели с различни профили. В този ред на мисли точно най- голямата и типична група от избирателите на ГЕРБ, едва ли някога би гласувала за партия, за която е гласувал автора на текста :) Особено като се има предвид, че той критикува ГЕРБ и това аналогично означава, че тази най- голяма група избиратели трябва да се обърнат на 180 градуса. Но ако въпросът Ви е чисто хипотетичен- какво би станало ако тези хора бяха гласували за друг- то май отговорът е ясен. Поне по отношение на ГЕРБ
цитирай
4. svilen75 - larryone, аз съм на същото мнение. ...
16.10.2014 02:15
larryone, аз съм на същото мнение.
По принцип с приетата през 1991 г. Конституция в България се въведе един от най-демократичните модели на обществено и държавно устройство. На хартия. На практика този модел беше изкривен от всички партии за тези почти 25 години.
Най-странното е, че този модел в други държави що-годе действа. Значи проблема не е в него. Бойко Борисов май ще се окаже право поне за едно - "лошия матр'иал" ... Има една поговорка - "Всеки народ си заслужава царя". Много ми се иска като народ да помъдреем.
цитирай
5. svilen75 - getmans1, на първо място аз нямам ...
16.10.2014 02:19
getmans1, на първо място аз нямам партия. Не съм сред парламентарно представените. До скоро симпатизирах на една от тях, но в последно време и тя ме разочарова.
Но при всички положения, ако имаше "моя" партия и сред нейния електорат имаше подобна група индивиди, то уверявам Ви, че щях да се отнасям към тях по абсолютно същия начин. Както се казва - въпросът е принципен.
Друг е въпросът дали бих бил симпатизант на партия, която отправя послания, с които да привлече подобен електорат ;)
цитирай
6. svilen75 - nupagadi77, благодаря за комен...
16.10.2014 02:23
nupagadi77, благодаря за коментара. Опитвам се да анализирам без да влагам емоции. Уви, не ми се получава. Но поне се опитвам анализа да е обективен.
В момента коментирам ГЕРБ, тъй като колкото и да не ми харесва този факт, не мога да отрека, че тази партия и нейния лидер са сред най-влиятелните през последните години в България и това пряко се отразява на съдбата както на цялата държава, така и на всеки един от нас. На всичкото отгоре се готвят отново да управляват.
Със същия хъс съм коментирал и ще продължавам да коментирам и други партии.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svilen75
Категория: Забавление
Прочетен: 238696
Постинги: 68
Коментари: 153
Гласове: 343
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031